Uskoro novi turistički lokalitet na Zlatiboru!

Uskoro novi turistički lokalitet na Zlatiboru!

Inovacioni biznis centar Zlatibor i Opština Čajetina započeli su sa projektom rekonstrukcije i revitalizacije kuće slikara Milića Stankovića poznatijeg kao Milić od Mačve (1934-2000). Od ideje stiglo se do završetka projektno tehničke dokumentacije a u narednom periodu predstoji zadatak da se Milićeva kula dovede u stanje koje će prezentovati njegov život i delo. Kao deo buduće turističke ponude Zlatibora, na način kako je zamišljeno, kuća će biti pretvorena u atraktivan spomen muzej sa autentičnim eksponatima, zaostavštinom slikara čija dela su obeležila jednu, ne tako davnu, dinamičnu, istorijsku epohu.

Milić od Mačve je inspiraciju za svoja dela nalazio  u srpskoj istoriji i tradiciji aktuelizujući duh patriotizma i porodice vremenom u kome je stvarao, a uslove za svoje stvaralaštvo stvorio je na Zlatiboru. Podigavši kuću na planini koju je voleo, među ljudima koji su mu svojim duhom ulivali veru u ispravnost umetničke misije, svoju ekscentričnost projektovao je i na građevinu koja će uskoro biti otvorena za posetioce Zlatibora. Stambeni i radni prostori su deo  celine koju čini spoj brvnare i citata nastalih u nastojanju da prenese duh srednjovekovnih kula, pirgova i kolonada u savremeni prostorni ambijent. Prepoznatiljivi čardak, po kome je kuća dobila naziv Milićeva kula zapravo je atelje odakle je umetnik imao pogled na bajkoviti zlatiborski pejzaž. Kao i njegova dela, kuća odiše simbolikom iz mitoloških i tradicionalnih tvorevina, te otuda i brojni reljefi, rezbarena vrata, murali na spoljnim fasadama.

Projekat rekonstrukcije i revitalizacije kuće Milića od Mačve predstavlja još jedan projekat kojim IBC i Opština Čajetina rade na unapređenju kulturnog turizma Zlatibora.

 

 

 

Related Posts