Još jedan doprinos IBC digitalizaciji turističke ponude

Još jedan doprinos IBC digitalizaciji turističke ponude

Učešćem u projektu „Connecting Markerspaces in Western Balkan Region“ workshops, u  kojim se daje doprinos implementaciji savremenih tehnologija u turizmu, Inovacioni biznis centar Zlatibor je  dao svoj doprinos umrežavanju tehnoloških parkova, inkubatora i biznis centara.

Dvodnevni susret koji je organizovan u prostorijama IBC,13.i 14. marta tekuće godine  okupio je start upove koji su, po svom konceptu, rangirani među vodeće kada su u pitanju inovativni sadržaji u spoju sa novim tehnologijama, predstavnike Prirodno matematičkog fakulteta iz Novog Sada.

Ovaj događaj bio je namenjen studentima, preduzetnicima i turističkim radnicima koji su, nakon predstavljanja start upova, uzeli učešće i na radionicama.

Prisutne je pozdravio direktor IBC, Darko Đurović, koji je, između ostalog, skrenuo pažnju i na porast interesovanja i korisnika i struke za inovativnim pristupom u turističkoj ponudi. Pod ovim je, kako je istakao, jednako zastupljeno i korišćenje hardvera i napredni softveri čijom spregom su brojni turistički kapaciteti predstavljeni u potpuno novom svetlu.

Milutin Blagojević sa vlasnik startapa Bom solutions, je ukazao na potrebu konstantnog rada na edukaciji kada je u pitanju digitalna realnost, ali i njenoj  implementaciji u praksi.

Maker Space i inovacijskijski hub predstavio je Mirza Šuljagić, a prisutne je pozdravio i Kerim Hadžića ispred udruženja Fablab inkubator. Hadžić je osnivač startupa za inovativne kamp kućice, a sredstva za razvoj ideje obezbedio je putem donacije.

Iz iskustva ovog start upa koji je plasmanom više od 50 kućica u celom svetu usledila je poruka o značaju rada na inovacijama, ali i ohrabrenje za sve mlade ljude da svoje ambicije usmere u tom smeru.

O kreiranju virtuelne realnosti u turizmu, što je i suština jednog od predstavljenih start upova, na radionici koja je održana ovom prilikom, učesnici su imali prilku da na se upute u praktičan primer stvaranja 360 virtuelne stvarnosti prostora koju je predvodio prof. Đorđije Vasiljević i pokazao kako na inovativan način mogu da razrade priču tržišta naših zemalja i da na jednostavan način pokrenu inovativan posao.

Ovaj projekat realizovan je  u saradnji sa udruženjem i inovacijskim hubom  Fablab iz Sarajeva, u okviru projekta Western Balkans fund  čiji je cilj promocija preduzetništva i industrije 4.0 i 5.0 generacije.

 

 

 

 

 

Related Posts