Iz ugla svedoka razvoja zlatiborskog kraja : promocija knjige Adama Stamatovića

Iz ugla svedoka razvoja zlatiborskog kraja : promocija knjige Adama Stamatovića

Kulurni događaj , svojevrsni susret istorije i književnosti, promocija knjige “Autobiografske priče” autora Adama Stamatovića održan je u prostorijama Inovacionog biznis centra Zlatibor u subotu 25. marta. Pored autora, knjigu koja, kako naslov kaže, sačinjava biografska ispovest vremešnog Zlatiborca , predstavio je i Milomir Marić, novinar i urednik emisije “Ćirilica”. Organizatori su, zajedno sa pokroviteljem, Opštinom Čajetina autoru priredili iznenađenje: rođendansku tortu, budući da je promocija organizaovana na njegov 90-ti rođendan.

Autor koji se, kako je primetio Marić, “usudi da obelodani“ jedan od najkontraverznijih delova istorije iz ličnog ugla, opisao je deo svog života vezan za službovanje u Upravi državne bezbednosti SFRJ. Iz ličnog ugla, u formi doživljaja,  mogla su se čuti svedočanstva o saradnji sa, istovremeno hvaljenim i osporavanom, ličnošću iz bliske istorije, Slobodanom Penezićem Krcunom. Njega je, po svedočenju autora, sudbina navela u njegov život kad mu je bilo sedam godina, slučajnim susretom na gradilištu jedne kuće.

 

Nakon službovanja u UDBi, Stamatović je radio i u Narodnoj banci, a na oba mesta držao se „zlatne sredine“ ne srljajući za karijerom, držeći do tradicionalnih vrednosti porodice Stamatović, čuvajući se da ne okalja predački obraz. Svedočanstva o tome kako su nastajali najveći industrijski giganti: Valjaonica bakra i aluminijuma Sevojno, Prvi Partizan, ali i početak razvoja turizma izgradnjom hotela Palisad i dalje, predstavljaju splet ličnih  uspomena i istorijskih zbivanja koja, sa stanovišta sadašnjosti, predstavljaju živo, pulsirajuće štivo.

Biografija koju je  Adam Stamatović predstavio predstavlja i pregled razvoja Zlatibora i zlatiborskog kraja, te u tom smislu ova lična ispovest prevazilazi granice uspomena i poprima formu dokumentarnog materijala.

 

Related Posts