ПРЕКРЕТНИЦА У КРИПТО СВЕТУ: Први биткоин ЕТФ иде на берзу шта то значи за трговце овим валутама?

ПРЕКРЕТНИЦА У КРИПТО СВЕТУ: Први биткоин ЕТФ иде на берзу – шта то значи за трговце овим валутама?

ЕТФ фондови су војевирсни портофолији који омогућују инвеститорима да улажу у више различитих имовина, а да не морају ниједну да купе. Њима се на берзи тргује као деоницама, а њихова вредност зависи од учинка

 

У финансијском свету десилла се револуционарна промена – америчка Комисија за хартије од вредности дала је дозволу да се направи ЕТФ фонд који ће директно трговати биткоином, а трговина би требала да почне већ у четвртак, саопштио је председник агенције Гери Генслер.

Ово, дуго очекивано зелено светло од америчке државне агенције, обележава још једну од прекретница у развоју крипто-индустрије и корак даље у широком прихватању криптовалута. СЕЦ је одобрила издавања ове врсте фондова између осталих и компанијама Blackrock, Ark Investments, 21Shares, Fidelity, VanEck,, пише у саопштењу на страници комисије, преноси CNBC news.

 

Шта су ЕТФ фондови?

Својевирсни портофолији који омогућују инвеститорима да улажу у више различитих имовина, а да не морају ниједну да купе. Њима се на берзи тргује као деоницама, а њихова вредност зависи од учинка укупног портфолија у реалном времену. ЕТФ може да се састоји од комбинације златних и сребрних полуга, на пример или од мешавине деоница врхунске технологије и осигуравајућих друштава.

Неки ЕТФ-ови већ садрже биткоине посредно, али такозвани спот биткоин ЕТФ-ови ће куповати криптовалуту директно по њеној актуелној цени, током читавог дана. Годинама уназад се прича како би ова врста финансијског производа била велики корак за биткоин, нудећи на тај начин институционалним и другим инвеститорима већу изложеност и могућност улагања у највећу светску криптовалуту, без директног поседовања.

 

Прошле године ове акције биле су једна од најбољих у технолошкој индустрији, скочивши за скоро 400%. Велики део тог скупа био је везан за биткоин, који је порастао за 150%. Али део бољег учинка у односу на биткоин био је због узбуђења што ц́е нови ЕТФ-ови изазвати вец́е интересовање за криптовалуте и бити благодат за Цоинбасе.

ЕТФ-ови би требало да доведу нове људе и институције у криптоекономију. Они би требало да додају кредибилитет тржишту, а ми би требало да видимо повец́ану ликвидност и стабилност тржишта као што смо видели код других класа имовине као што је злато„, рекла је главни оперативни директор „Coinbase“ Емили Чој.

Аналитичари Стандард Чартерида ове недеље су рекли да би ЕТФ-ови могли да привуку 50 до 100 милијарди долара само ове године, што би довело до повећања цене биткоина до 100.000 долара. Други аналитичари кажу да ће прилив бити ближи 55 милијарди долара током пет година.

Што се тиче цене, у последњих неколико месеци, највише због ишчекивања емитовања Битцоин ЕТФ цена ове криптовалуте је скочила око 70 одсто и велика већина аналитичара истиче да ће се овај тренд само наставити.

 

Извор: Еуроактив

 

Related Posts