Inovativne tehnologije i zelena ekonomija u osvajaju novih startapova -završen GreenTech program-

Inovativne tehnologije i zelena ekonomija u osvajaju novih startapova -završen GreenTech program-

U Čačku je, 29.06. 2023. održano žiriranje timova koji su aplicirali na konkurs za projekat Promocija malih i srednjih preduzeća i startapa u oblasti inovativnih tehnologija i zelene ekonomije”(“SME and Start-up promotion in the area of innovative technologies and green economy“) pod nazivom GreenTech program. Nosilac ovog projekta je Naučno tehnološki park Čačak, a žiri čiji je jedan od članova bio i projektni menadžer Inovacionog biznis centra Zlatibor, Stojan Vuković, u skladu sa propozicijama konkursa odabrali  su najbolje ideje. 

Projekat je inače namenjen startap timovima u najranijoj fazi razvijanja poslovne ideje koje su se bazirale na jednoj od tema: upravljanje zemljištem, obnovljivi izvori energije, odlaganje otpada, korišćenje i upravljanje vodama, održivi i čisti transport i zelena gradnja i sve to bazirano na inovacijama i novim tehnologijama. Finansijsku podršku za razvoj prototipa ili proizvoda sa minimalnim funkcionalnostima za startapove pružiće Naučno tehnološki park Čačak, što, uz mentorsku podršku, predstavlja odličnu bazu za uključivanje mladih od15 do 35 godina u tržišne izazvove savremene ekonomije. 

Inovacioni biznis centar Zlatibor i Naučno tehnološki park Čačak su kroz svoje aktivnosti izgradili čvrstu saradnju te otuda i poverenje koje je pripalo predstavniku IBC da se nađe u ulozi žirija. Pored kooperativnih odnosa u realizaciji ovog i sličnih projekata iskustva koja se stiču, ali i dele dalje i na ovaj način mogu doneti samo dobrobit za lokalne sredine i zajednucu u celini.

Vuković je, nakon objavljenih rezultata, čestitao svim timovima koji su se prethodna četiri meseca radili na razvoju svojih ideja, i izrazio nadu da će se najbolje od njih uskoro realizovati, a onima koji nisu prošli poručio da pred sobom imaju novi izazov za neki naredni konkurs.

 

Related Posts