U IBC Zlatibor predstavljen koncept smart city

Koncept pametnih gradova /smart city bio je tema okupljanja u Inovacionom biznis centru  6. juna, a prezentacija je obuhvatila četiri segmenta od izuzetne važnosti za građane, lokalnu samoupravu, organizacije i institucije, ali i sve brojnije turiste. Predstavljanje koncepta smart city podržala je Opština Čajetina kao deo nastojanja da Zlatibor bude jedno od prvih mesta u Srbiji koji će, postepeno, implementirati ovaj koncept, a skupu su prisustvovali i predstavnici lokalnih preduzeća iz svih oblasti. Suštinu, prednosti, mogućnosti i način na koji funkcioniše smart city prezentovali su predstavnici kompanije G4S. 

 

Prisutne je pozdravio direktor IBC Zlatibor, Darko Đurović, a glavni akteri događaja, ispred G4S kompanije, Tamara Pandžić, Marko Šikulović i Dejan Dramaćanin koncizno, i uz brojne primere, predstavili su, svako sa svoje stručne tačke, suštinu vrlo bliske budućnosti.

Najbitniji delovi koncepta: bezbednost i korišćenje naprednih kamera sa inkorporiranom veštačkom inteligencijom, aplikacije i njihovo korišćenje od strane građana, funkcionisanje smart city softvera, pametni pakrinzi, aplikacije za šahtove bili su centralna tema prezentacije.    U fokusu ideje o pametnim gradovima zapravo je participacija građana u funkcionisanju javnih službi, a organizacijom uz korišćenje naprednih tehnologija, javne službe i lokalna samouprava ne samo da postižu maksimalnu efikasnost u radu, već i troškove svode na optimalni nivo. U ovom odnosu troškova i efikasnosti postiže se ekonomski najrentabilnije funkiconisanje  zajednice što čini da se, uz brojne druge benefite, život u smart sredinama može označiti kao visoko kvalitetan. Kao parametar za poboljšanje kvaliteta života na ovaj način navedena je opcija zakazivanja lekarskog pregleda putem aplikacije što je samo mali deo segmenta koji građani, u konceptu smart citija, imaju na raspolaganju.

Značajno za zlatiborski kraj, prezentacija je obuhvatila  i mogućnosti upotrebe naprednih tehnologija u poljoprivredi, a kao primer su prezentovane mogućnosti dobijanja preciznih informacija u navodnjavanju, kao i u uzgoju stoke.

 

Related Posts