Први предузетнички кораци без страха од неуспеха

Први предузетнички кораци без страха од неуспеха

Одлука о самосталном започињању сопственог бизниса у садашњим, турбулентним околностима може се окарактерисати као храброст посебне категорије која на првом месту изискује огромно поштовање. Идеја која претходи оваквом типу одлуке најчешће носи ентузијазам који појединца држи до оног тренутка када се суочи са конкретним питањима која прате сваку праксу, и спадају у домен неопходних информација и сазнања.

У овој фази опредељења за самостално бављење одређеном делатношћу најчешће долази до гашења почетног ентузијазма, врло често и до одустајања, или се то, у најгорем случају, деси када се, након првих корака, неповратно утроши неко време и енергија. Планови и очекивања која су, у највећем броју случајева далеко изнад реалних могућности, потенцијалне предузетнике доводе до осећаја неуспеха, самим тим и разочараности собом или околностима.

Чињеница је да су околности или атмосфера у пословном окружењу датости које се не могу променити, и да је, за успех, поред идеје и одлуке, потребно располагати одређеним информацијама, знањима и почетним вештинама које су неопходне за стварање предиспозиција за исти. Овакав след дешавања за предузетнике почетнике на тржишту, или у одређеној делатности врло лако може да се избегне обукама које претходе конкретним корацима у пракси.

За успешну реализацију првих предузетничких корака у златиборском крају отворена је могућности да прођу програм обуке у Иновационом бизнис центру чији програм активности је покренула општина Чајетина.

Основан као подршка идејама за ширење иновативних, научних и предузетничких потенцијала на територији који ова општина покрива, Иновациони бизнис центар Златибор ће и ове године своје стручне капацитете ставити у службу подршке појединцима који имају идеју да се определе да одлучно уђу на тржиште самостално градећи предузетничку каријеру.

Већ у марту креће се са обукама о покретању сопственог бизниса, а након њеног завршетка Иновациони центар урадиће анализу исте која ће бити један од параметара на основу кога ће се распистати конкурс за доделу неповратниx субвенција за оснивање старт уп предузећа.

У текућој години Иновациони бизнис центар расписаће позив за све заинтересоване, а незапослене, са идејом о покретању сопственог бизниса, који ће уз нашу подршку: као корисници услуга финансијских средстава, и уз менторску обуку своје идеје моћи да претворе у самостални бизнис.

Напоменуо бих да смо у прошлој години реализовали програм са осам корисника средстава што је сасвим довољно да се каже да смо за ову врсту активности поставили темељ за успешну реализацију ширих размера, а то значи да смо спремни да се ангажујемо за већи број пројеката-каже Стојан Вуковић, пројектни менаџер ИБЦ.

Области које подржава ИБЦ су: креативна индустрија, иновативна пољопривреда, туризам, али и све друге делатности у којима будући предузетници могу да реализују своје идеје и остваре финансијску добит.

-Иновациони центар организује едукацију о покретању сопственог бизниса и након успешне пређене обуке потенцијални корисници услуга стичу право пријаве на конкурс за подстицајна средства која нису мала и представљају велику помоћ за сваки почетак.Конкурс ће бити објављен накнадно, тек након завршетка обуке експертизе њеног тока и резултата, и рачунамо де ће бити током прве половине априла- нагласио је Вуковић.

Координатор ИБЦ-а, Радивоје Мишовић, позвао је све заинтересоване са територије општине Чајетина да се јаве лично у просторије Иновационог бизнис центра Златибор, или путем е- маила на : radivoje.misovic@ibczlatibor.rs.

Позив за обуку биће расписан до 1. марта и путем јавног огласа на сајту Општине Чајетина у категорији Конкурси, позиви, обавештења.

Related Posts