Одржано Хакатон такмичење у Иновационом бизнис центру на Златибору

Одржано Хакатон такмичење у Иновационом бизнис центру на Златибору

Хакатон такмичење представља програмерско такмичење на коме тимови имају задатак да за 24 часа креирају софтверско решење на задату тему. Циљ Хакатона јесте да подстакне ученике да се баве програмирањем, као и да се са њим сусретну на мало другачији начин него на часовима у школи.

Иновациони бизнис центар Златибор први пут је организовао Хакатон такмичење са темом  „Како унапредити туристичку понуду врха Торник“. Учесници такмичења били су студенти Београдске студентске академије, Високе струковне школе Ужице и средње Угоститељско-туристичке школе из Чајетине.

„Што се тиче решења она су разнолика, у неким стварима се подударају али било је и два-три иновативна решења у складу са новим трендовима везано за дигитализацију. Такође имамо лепих примера како може да се искомбинује неколико различитих туристичких услуга и да се направи јединствен туристички производ и мислим да многа од ових решења имају реалну могућност да се спроведу у пракси“, каже Дарко Ђуровић, директор ТО регије Западне Србије.

На такмичењу је учествовало осам екипа од којих су по мишљењу жирија награде добила прва три идејна решења. Учесници су током такмичарског дана посетили и врх Торник у циљу увида стања на терену и проналажења иновативних предлога. Неки од њих су били селфи фабрика, сауне на отвореном, парк љубави, релакс центар, угоститељски објекти од традиционалних материјала, ресторан са стакленим дном и други. Победници првог Хакатон такмичења изнели су идеју о Скај ситију са леденом собом и Скај воком.

„Наша главна идеја је био Скај вок; то би била једна стазица где би људи могли да се сликају и такође ту је и тај Скај сити где би могли да се осећају као да су међу облацима као и ледена соба. Ово је све по узору на светске и европске дестинације“, рекла је Наталија Цветковић, победнички тим “Футуристи”.

Мишљење члана комисије је да се идеје изнете током такмичења могу и комбиновати у један целовит пројекат јер су додатни садржаји на Торнику неопходни. С обзиром да је Западна Србија туристичка регија изузетно раскошних садржаја, Мирослав Рађен директор ТО регије Западне Србије каже да увек има простора за неким иновативнијим идејама.

„Увек има простора за даљи напредак. Златибор може да послужи као пример када је у питању увођење додатних садржаја. Оно што је јако значајно је да ми развијамо и остале дестинације у регији и једнодневни излети су нешто што највише форсирамо. Могу да кажем да кажем да је ова ситуација са короном нама ишла на руку у смислу да су се људи мало освестили и да се све више траже дестинације које имају очувану животну средину а то туристичка регија Западне Србије итекако има“, каже Мирослав Рађен, директор ТО регије Западне Србије.

Пројекат је урађен уз подршку кабинета Министра за иновације и технолошки развој а спонзори награда које су додељене најбољим тимовима су хотел Палисад, хотел Олимп и Голд Гондола. У циљу развијања културе иновација код ђака извесно је Хакатон такмичење и наредне године.

Извор текста: zlatiborpress.rs, 07 Дец, 2021.

Related Posts