Zdravlje i priroda na dohvat ruke: Zlatiborski Eko agrar postavio novi mlekomat uz podršku EU i UNDP-a

Zdravlje i priroda na dohvat ruke: Zlatiborski Eko agrar postavio novi  mlekomat uz podršku EU i UNDP-a

Privredno društvo „Zlatiborski Eko agrar“ sa zadovoljstvom obaveštava javnost o realizaciji značajnog projekta u oblasti organske poljoprivrede na teritoriji Opštine Čajetina. U okviru programa razvoja organske poljoprivrede, uz podršku Evropske unije i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uspešno je realizovana nabavka mlekomata.

 

Ovaj projekat je deo šire inicijative Evropske unije za Zelenu agendu u Srbiji, koju uz tehničku i finansijsku podršku EU, sprovodi UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Dodatna finansijska sredstva obezbedile su Vlade Švedske, Švajcarske i Srbije, uz saradnju sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom.

„Ideja je da uvežemo sve ono što je logično u našem kraju, kao što smo uvezali proizvođače, da njihove proizvode plasiramo ovde. Mislimo da je ovo najbolji način da turisti kojih ovde ima iz cele Srbije i širom Balknaa, da budu uppoznati sa onim što se ovde dešava. Mlekomat ima zamenjivu bocu čiji je kapacitet od 200 litara, aparat koji je pored je dispersor ili flašomat. U njemu može da bude više artikala između ostalog I boce za mleko, ali i ostali prehrambeni proizvodi”, kaže direktor „Eko agrara“, Marko Marić

 

Realizaciju projekta mlekomata omogućile su firme Zlatiborski Eko agrar, Inovacioni biznis centar i Gold Gondola, koje su uspešno sarađivale na ovom značajnom poduhvatu.

„Cilj nam je da kroz neke druge proizvode koje imamo i naš jestivi suvenir, branč, romantično putovanje, ugostiteljske objekte, promovišemo te lokjalne prozvode. Kada smo prvi put pričakli gde postaviti ovaj mlekomat je dobra stvar da naši gosti koji se šetaju,s ede u našem kafiću, odmaraju na našim ljuljaškama, vide neku od krava koje vrlo često prolaze ispod gondole, da znaju da je to mleko upravo od te krave, da to nije priča”, rekla je direktorka zlatiborske “Gold gondole”, Bojana Božanić.

Mlekomat je postavljen 1. aprila 2024. godine na završnoj stanici Gold Gondole Zlatibor, čime je omogućeno da proizvođači organskog mleka svoj proizvod učine dostupnim kupcima 24 sata dnevno. Ovo je posebno značajno za promociju zdravog načina života, jer će svi posetioci na vrhu Tornik moći da uživaju u čaši svežeg organskog mleka.

Projekat mlekomata ne samo da pomaže proizvođačima da lakše dođu do svojih klijenata, već i doprinosi povećanju ekonomskog efekta organske proizvodnje. Očekujemo da će ova inicijativa dodatno podstaći razvoj organske poljoprivrede u našoj opštini i promovisati zdravije izbore među potrošačima.

 

Related Posts