Здравље и природа на дохват руке: Златиборски Еко аграр поставио нови млекомат уз подршку ЕУ и УНДП-а

Здравље и природа на дохват руке: Златиборски Еко аграр поставио нови  млекомат уз подршку ЕУ и УНДП-а

Привредно друштво „Златиборски Еко аграр“ са задовољством обавештава јавност о реализацији значајног пројекта у области органске пољопривреде на територији Општине Чајетина. У оквиру програма развоја органске пољопривреде, уз подршку Европске уније и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), успешно је реализована набавка млекомата.

 

Овај пројекат је део шире иницијативе Европске уније за Зелену агенду у Србији, коју уз техничку и финансијску подршку ЕУ, спроводи УНДП у партнерству са Министарством заштите животне средине. Додатна финансијска средства обезбедиле су Владе Шведске, Швајцарске и Србије, уз сарадњу са Амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком.

„Идеја је да увежемо све оно што је логично у нашем крају, као што смо увезали произвођаче, да њихове производе пласирамо овде. Мислимо да је ово најбољи начин да туристи којих овде има из целе Србије и широм Балкнаа, да буду уппознати са оним што се овде дешава. Млекомат има замењиву боцу чији је капацитет од 200 литара, апарат који је поред је дисперсор или флашомат. У њему може да буде више артикала између осталог И боце за млеко, али и остали прехрамбени производи”, каже директор „Еко аграра“, Марко Марић

 

Реализацију пројекта млекомата омогућиле су фирме Златиборски Еко аграр, Иновациони бизнис центар и Голд Гондола, које су успешно сарађивале на овом значајном подухвату.

„Циљ нам је да кроз неке друге производе које имамо и наш јестиви сувенир, бранч, романтично путовање, угоститељске објекте, промовишемо те локјалне прозводе. Када смо први пут причакли где поставити овај млекомат је добра ствар да наши гости који се шетају,с еде у нашем кафићу, одмарају на нашим љуљашкама, виде неку од крава које врло често пролазе испод гондоле, да знају да је то млеко управо од те краве, да то није прича”, рекла је директорка златиборске “Голд гондоле”, Бојана Божанић.

Млекомат је постављен 1. априла 2024. године на завршној станици Голд Гондоле Златибор, чиме је омогућено да произвођачи органског млека свој производ учине доступним купцима 24 сата дневно. Ово је посебно значајно за промоцију здравог начина живота, јер ће сви посетиоци на врху Торник моћи да уживају у чаши свежег органског млека.

Пројекат млекомата не само да помаже произвођачима да лакше дођу до својих клијената, већ и доприноси повећању економског ефекта органске производње. Очекујемо да ће ова иницијатива додатно подстаћи развој органске пољопривреде у нашој општини и промовисати здравије изборе међу потрошачима.

 

Related Posts