Podrška starim zanatima i kreativnim delatnositma

Inicijativom Inovacionog biznis centra (IBC) održan je sastanak s ciljem podizanja svesti  o postojanju  starih  zanata i kreativnih zanimanja na teritoriji opštine Čajetina. IBC je okupio kreativne ljude koja se bave izradom tradicionalnih i inovativnih proizvoda, a njihovim prisustvom želi se skrenuti pažnja javnosti na postojanje kretivnih delatnosti koje svojim osobinama imaju umetničku i estetsku vrednost.

Direktor IBC Zlatibor Darko Đurović naglasio je da će organizacija pružiti podršku  kreativnim delatnostima na više načina. Planira se podsticaj kroz promociju i veću vidljivost ovih aktivnosti. Takođe, pozvao je  sve zainteresovane koji se bave starim zanatima i kreativnim delatnostim da se priključe inicijativi, kako bi se proširila njihova mreža  i olakšao plasman njihovih proizvoda na tržištu.

Jedno od preduzeća koja su se predstavila na sastanku bilo je Smartcut_sirogojno, koje se bavi proizvodnjom nameštaja i kućica za kućne ljubimce od drveta. Oni su istakli svoju kreativnost i upotrebu novih tehnologija u razvoju svojih proizvoda. Vladimir Mišević ispred firme Lukserbia_woodworks, predstavio je svoju proizvodnju predmeta od drveta i trenutno plasira proizvode na domaćem tržištu, ali i u delu Amerike.  Tradicija ručnog rada u našoj opštini ogleda se upravo kroz koncept Lovely Jacket  koji se fokusira na proizvodnju dekorisanih tekses jakni koje, između ostalog, kombinuju teksas materijal s vunom. Njihova  misija je stvaranje stilskih i udobnih jakni koje istovremeno pružaju toplinu i moderan izgled. Direktorka Starog sela Sirogojno Svetlana Ćaldović istakla je značaj podrške ženskom preduzetništvu i razvoju online prodaje starih rukotvorina.

Inovacini biznis centar Zlatibor poziva sve zainteresovane da se jave i priključe inicijativi kako bi se u perspektivni podržali svi oni koji se bave starim zanatima, primenjenom umetnošću, ručnim radom i drugim kreativnim delatnositma.

Kontakt podaci: office@ibczlatibor.rs ili putem telefona 064/82-40-646 ili u prostorijama Miladina Pećinara 2, 31315 Zlatibor, zgrada Kulturnog centra

Related Posts