KONFERENCIJA O INOVACIJAMA U POLJOPRIVREDI

Primenom digitalnih tehnologija do bržeg razvoja i boljih rezultata

Biznis inovacioni centar Zlatibor pod pokroviteljstvom Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Opštinom Čajetina, Turističkom organizacijom Zlatibor, Institutom za Agroekonomiku poljoprivrede i preduzećem Eko – agrar Zlatibor organizuje konferenciju posvećenu tehnološkim inovacijama u poljoprivredi koja će biti održana 9. i 15. oktobra u konferencijskoj sali Inovacionog biznis centra Zlatibora (Miladina Pećinara 2). Program će oba dana početi u 12 časova, a posetioci će na konferenciji dobiti veoma korisne informacije o inovativnim rešenjima i savremenoj podršci u poljoprivredi kao i o ishrani u stočarstvu, pčelarstvu u cilju organskog uzgoja i lakšeg praćenja proizvodnje, ali i unapređenja prodaje. Na konferenciji će govoriti domaći i međunarodni stručnjaci za ishranu životinja, meloraciju zamljišta, savetnici za pametnu poljoprivredu, direktori inovacionih kompanija, profesori u oblasti poljoprivrede i drugi.

Biznis inovacioni centar Zlatibor na ovaj način želi da edukuje i motiviše mlade koji se bave poljoprivredom ili žele da započnu proizvodnju i svoj biznis unutar stočarstva i pčelarstva, a sve u cilju da im olakša potražnju za važnim informacijama koje kasnije mogu da primenjuju u poslu. Uz to, cilj konferencije je i da posetioci saznaju kako da uz pomoć najsavremenijih tehnologija i metoda unaprede svoje poslovanje i budu u korak sa svetskim trendovima u proizvodnji.

Unapređivanje poslovanja i razvoj modernih tehnologija svakodnevno su vidljivi i u poljoprivredi, koju digitalna revolucija nije zaobišla, pa poljoprivrednici sve više posežu za primenom novih rešenja u svom poslovanju. Svakodnevni izazovi u poljoprivredi nameću i potražnju za efikasnijim rešenjima i zahteve za primenom drugačijeg pristupa u proizvodnji i uzgoju. Konferencija o inovacijama u poljoprivredi daće upravo odgovore na pitanje kako da uz pomoć digitalnih tehnologija brže i efikasnije dođemo do vidljivih rezultata.

Nekadašnji načini uzgoja u poljoprivredi danas su gotovo drastično promenjeni zahvaljujući inovacionim rešenjima, posebno kod načina na koji se poljoprivredne kulture uzgajaju. Digitalne tehnologije omogućile su da se način uzgoja neprestano menja i da se zbog toga primenjuju nova znanja. Promene u pristupima u poljoprivrednoj proizvodnji uzrokovane su velikim brojem faktora, a jedan od njih svakako je potražnja za određenim proizvodima koji su uslovljeni neprestanim razvojem načina uzgoja i ishrane u stočarskoj proizvodnji.

Modernizacija i digitalizacije proizvodnje u poljoprivredi je neophodna kako bi se išlo u korak s vremenom, ali i svetom, a pre svega zbog toga što, koristeći modernu tehnologiju, poljoprivrednici lakše i brže mogu da dođu do boljih rezultata. Tačnije, oni koji sistematičnije budu implementirali digitalne tehnologije u poljoprivredi osnaženi znanjem i najnovijim informacijama pre će dovesti svoja gazdinstva do razvoja. I ne samo to, upravo od uvođenja i primene inovacionih rešenja u poljoprivredi kroz informacione tehnologije kod pojedinaca zavisiće i razvoj poljoprede cele zemlje.

Prvog dana konferencije, u subotu, 9. oktobra, govoriće se, između ostalog, o ishrani životinja. Posetici će saznati zašto je važna upotreba stočnog kvasca u letnjem periodu kod krmača i čemu sve doprinosi dodavanje origana u ishrani krava, a potom će se govoriti i o uticaju Imuno Bustera na skraćivanje negativnog energetskog bilansa kod krava. Poseban segment prvog dana konferencije biće posvećen i metodama prikupljanja pčelinjeg otrova. Drugog dana, u četvrtak, 15. oktobra govoriće se o pametnoj poljoprivredi, odnosno o digitalnim poljoprivrednim gazdinstvima koja doprinose boljim prinosima, kao i o inovativnoj tehnologiji podpovršinskog kapilarnog navodnjavanja u poljoprivredi. Prisutni će imati priliku da čuju kako se IT tehnologije mogu iskoristiti pri davanju vode biljkama pod zemljom i prednostima koje takva primena sa sobom nosi. Razgovaraćemo i o inovativnim proizvodima za prihranjivanje pčela i etarskih ulja, kao i o ishrani pčela inovativnim energetskim pogačama „Bee Boost”.

Učesnici konferencije

1. dan – 9. oktobar – Ishrana u poljoprivredi:
• Aleksandar Sljusar – međunarodni stručnjak stručnjak za ishranu životinja sa potrebom eteričnih ulja i komercijalni direktor DOSTOFARM GmbH Nemačka
• Dipl. ing. Dušan Brcin
• Dipl. ing. sci. Dragan Tankosić
• Pčelar pronalazač Goran Stanojević

2. dan – 15. oktobar – Digitalizacija u poljoprivredi:
• Prof. dr Aleksandar Rodić sa Instituta Mihajlo Pupin – centar za robotiku
• Dipl. ing. Zdenko Zloh, A.I.D. Agro Inovations and Development d.o.o.
• Veselin Bojić – vlasnik i direktor preduzeća VENOS d.o.o. Beograd
• Prof dr Ivan Pihler – vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

Detaljnije informacije o tome šta će se na konferenciji govoriti, agendu događaja i govornike možete potražiti na: Inovacioni biznis centar Zlatibor – podrška preduzetništvu | OPŠTINA ČAJETINA (cajetina.org.rs)

Svi koji žele da prisustvuju konferenciji, mogu se prijaviti putem mejla: radivoje.micovic@ibczlatibor.rs. Kotizacija je besplatna, a broj mesta je ograničen. Biznis inovacioni centar Zlatibor je obezbedio i prenos uživo putem Youtube-a, pa će svi oni koji ne budu mogli da prisustvuju konferenciji na Zlatiboru moći da nas prate putem interneta a link za praćenje će te dobiti na Vašu mail adresu nakon prijave ili direktno pristupite na: https://www.youtube.com/channel/UCLpiW2oLEpc9GjaGxhJgbWw

Vidimo se 9. i 15. oktobra na Zlatiboru! Dođite da zajedno unapredimo znanje i razmenimo iskustva na polju inovacija u poljoprivredi i tako pokrenemo promene u poljoprivredi.