KATAPULT PROGRAM: NA KORAK DO INVESTITORA

KATAPULT PROGRAM: NA KORAK DO INVESTITORA

Otvoren četvrti javni poziv za učešće u programu akceleracije

Fond za inovacionu delatnost poziva sve članove startap zajednice da se prijave za učešće u novom javnom pozivu Katapult programa akceleracije do 10. septembra 2024. godine. Kao lider u podršci ubrzanog razvoja startapa, Katapult nudi jedinstvenu priliku za sve inovativne startape koji žele da unaprede svoje poslovanje i osvoje globalno tržište.

Program obezbeđuje mentorstvo i savetovanje od strane iskusnih profesionalaca, povezivanje sa investitorima, edukativne programe, razmenu iskustva, korporativna partnerstva i značajnu finansijsku podršku do 300.000 evra. Katapult je dizajniran da pomogne startapima da dostignu svoj puni potencijal i brže se pozicioniraju na globalnoj sceni.

Četvrti ciklus podrške Katapult programa omogućen je zahvaljujući udruženom partnerstvu Vlade Republike Srbije – Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Evropske unije i Svetske banke, što je dodatno osnažilo ambicije našeg inovacionog ekosistema da postane prepoznat i konkuretan kroz ovaj program.

Pokretanjem Katapult programa Srbija je postala poznata po rastućoj startap sceni i sveprisutnom entuzijazmu startap zajednice. Za tri godine, Katapult je ostvario značajne rezultate sa 61 podržanim startapom, čija je trenutna tržišna vrednost 255 miliona dolara. Ovi startapi su u roku od godinu dana od ulaska u Katapult prikupili preko 25 miliona dolara privatnih investicija. Interesovanje investitora raste, otvarajući nove mogućnosti za finansiranje i ulaganje u budućnost inovativnih startapa.

Ono što smatram veoma impresivnim u srpskom startap ekosistemu je visok kvalitet tehnološkog talenta i izuzetni proizvodi koji se sada lansiraju zahvaljujući Katapult programu. Jedan od glavnih izazova sa kojim se ovaj eksosistem suočavao u prošlosti je to što srpski startapi nisu imali dovoljno iskustva u globalnom skaliranju biznisa, prodaji i marketingu. To se sada menja. Nadam se da ćemo u budućnosti viđati sve više srpskih startapa koji kreiraju proizvode za globalna tržišta„, ističe Majkl Conga, generalni partner u Fondu rizičnog kapitala Zero One Hundred, jednom od vodećih u Evropi sa predstavništvima u Pragu, Slovačkoj i na Kipru.

Prijava je dostupna putem Katapult portala, a neophodna dokumentacija nalazi se na interent prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost.

Dodatna sredstva za realizaciju četvrtog javnog poziva Katapult programa obezbeđena su iz budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u ukupnom iznosu od 3 miliona evra.

Sredstva za realizaciju Katapult programa obezbeđena su na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije (Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija) kroz zajam i tehničku podršku Svetske banke u iznosu od 7,7 miliona evra i bespovratne finansijske podrške Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra. Katapult program je deo „Projekta akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji“, koji je posvećen jačanju inovativnog preduzetništva i naučnih istraživanja.

 

Izvor: Fond za inovacionu delatnost

Related Posts