Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede konkurs

Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede – konkurs

Uz podršku Evropske unije, Švedske i Švajcarske, u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, i u saradnji sa Evropskom investicionom bankom (EIB), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji objavljuje višegodišnji Izazov za inovativna rešenja za zelenu tranziciju srpske privrede.

Cilj ovog Izazova je da podrži sprovođenje inovativnih poslovnih rešenja u svih 5 oblasti Zelene agende za Zapadni Balkan:
1. dekarbonizacija i zelena industrija
2. cirkularna ekonomija – očuvanje i efikasnije korišćenje prirodnih resursa,
3. smanjenje zagađenja životne sredine i vazduha,
4. zaštita i očuvanje prirode i biološke raznovrsnosti,
5. uspostavljanje održivih sistema za snabdevanje hranom i ruralni razvoj.

Kao nosioci predloga projekta, na Izazov mogu da se prijave javna, privatna i socijalna preduzeća, istraživačke institucije, organizacije civilnog društva, udruženja poljoprivrednika i zadruge, lokalne samouprave i upravljači zaštićenih područja, pojedinačno ili udruženo.

Najbolji pristigli predlozi dobiće mentorsku i tehničku podršku za dalji razvoj, dok će za najuspešnije među njima biti obezbeđeno sufinansiranje kako bi se primenila u praksi.

Poziv za inovativne ideje biće otvoren do kraja trajanja projekta, odnosno do kraja 2026. godine, a pristigle prijave će se ocenjivati i birati u nekoliko ciklusa.

Prijavljivanje na ovaj Izazov se vrši isključivo elektronskim putem, popunjavanjem online  formulara OVDE.

Prijava koncepta može se podneti u bilo kom trenutku, a rokovi za ocenjivanje i biranje projekata za naredne faze predstavljeni su u pregledu na početku ove vesti.

Ovaj Izazov objavljen je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Za više informacija kontaktirajte nas putem mejla na: zelena.agenda.rs@undp.org ili putem telefona na: 062 609 467.

Rok: 31.12.2026.

Izvor: Zelena agenda konkurs 

Related Posts